Ako na Monero node na Raspberry Pi

, Monika Jassova

Príspevok zhŕňa zdroje, podľa ktorých som postupovala pri inštalácii Monero nodu (uzla) na Raspberry Pi, používanie s Torom a poznatky z tohto procesu.

Prečo bežať vlastný node?

  • vyššia bezpečnosť: celý blockchain sa sťahuje na tvoje zariadenie a všetky transakcie a blocky sa lokálne overujú. Pripojená peňaženka pre účely transakčnej histórie skenuje kópiu blockchainu na lokálnom node namiesto spoliehania sa na tretiu stranu.
  • prispievaš k decentralizácii siete

...a prečo ho používať v kombinácii s Tor/VPN?

  • vyššie súkromie: pri vysielaní do Monero siete je IP adresa odhalená, preto node, ktorý obdrží transakciu, môže identifikovať fyzickú lokáciu/identitu odosielateľa. Traffic cez nody je viditeľný aj pre poskytovateľov internetu a ďalšie strany vykonávajúce sledovanie, preto analýza trafficu nodu(-ov), ktoré obdržia viaceré transakcie pochádzajúce z rovnakej IP adresy, môže viesť k odhaleniu, že sú transakcie prepojené.
  • vyhnutie sa potenciálnej cenzúre transakcií

Tor: decentralizovaná open-source privátna sieť vyvinutá tak, aby žiaden účastník nevedel identifikovať zdroj konkrétneho vysielania.
VPN (virtuálna privátna sieť): posiela traffic cez šifrovaný tunel, ktorý poskytovatelia internetu a vlády nevedia sledovať. Dôvera sa presúva na poskytovateľov VPN, ktorí však môžu držať logy.

Čo potrebujeme

  • https://github.com/monero-ecosystem/PiNode-XMR Monero node pre jednodoskové počítače s webovým rozhraním a predkonfigurovanými doplnkovými nástrojmi a s jednoduchou inštaláciou
  • jednodoskový počítač: je lacný a má nízku spotrebu energie. Prehľad podporovaných HW, najrozšírenejšie a asi najľahšie zohnateľné je Raspberry Pi (ja som použila model 4B s 4GB RAM), autor PiNode odporúča Odroid s podporou AES pre rýchlejšie de/šifrovanie a Rock64 pre najlepší pomer cena/výkon.
  • na uloženie blockchainu 256GB MicroSD kartu alebo lepšie externý disk, odkiaľ sa môže bootovať aj OS. Ja som použila SSD Samsung T5 (moje Pi s OS a kompletným Monero blockchainom momentálne zaberá takmer 140 GB).

Postup

Stačí postupovať podľa oficiálneho manuálu, podrobný postup od inštalácie OS na Pi aj s tipmi na riešenie problémov nájdete v tomto videotutoriáli. Tu sú hlavné body so zameraním na Tor:

  1. je potrebné začať s čerstvou inštaláciou Raspberry Pi OS Lite a defaultným userom pi https://www.raspberrypi.com/software
  2. samotná inštalácia PiNode spočíva v spustení jedného skriptu: https://github.com/monero-ecosystem/PiNode-XMR/wiki/Manual#raspberry-pi, všetky ďalšie nastavenia a úkony sa robia pomocou webového rozhrania alebo systémového menu
  3. v systémovom menu nezabudni zmeniť heslo pre pinodexmr usera a prípadne nastaviť prístupové údaje pre RPC spojenie: https://github.com/monero-ecosystem/PiNode-XMR/wiki/Manual#master-login-password
  4. nainštaluj Tor (v menu časť Extra Network Tools): https://github.com/monero-ecosystem/PiNode-XMR/wiki/Manual#install-tor
  5. na webovom rozhraní (stránka Node Control) si pridaj Tor seed peerov: https://monerodocs.org/infrastructure/tor-onion-p2p-seed-nodes a spusti node v želanom móde: https://github.com/monero-ecosystem/PiNode-XMR/wiki/Manual#anonymity-nodes. Verejnú onion adresu z tejto obrazovky použiješ na pripojenie peňaženky (pozn.: ďalšou výhodou nodu s Torom je, že netreba nastavovať presmerovanie portov na routeri).
  6. ak všetko fičí - na stránke Node Status je vybraný mód active (running), node je Busy Syncing: true a blocky pribúdajú, treba počkať na stiahnutie celého blockchainu (v mojom prípade to trvalo asi 9 dní) a potom môžeš už aj posielať transakcie. Po prvotnej synchronizácii nie je beh lokálneho nodu záťažou pre procesor a sieť.

Nastavenie peňaženky Monerujo

  1. nainštaluj si Orbot, ktorý umožňuje používať mobilné aplikácie so sieťou Tor
  2. v Orbot zapni VPN Mode a kolieskom v sekcii Tor-Enabled Apps nastav Monerujo (a ďalšie appky, ktoré chceš používať cez Tor), aby to vyzeralo takto:

    monero node orbot Orbot zavri.

  3. spusti Monerujo (Orbot sa na pozadí sám naštartuje), ťukni na ikonku pred názvom remote nodu, zmení sa na cibuľu Toru:

monero node 01 02

  1. ťukni na node a na nasledujúcej obrazovke tlačidlom "+" pridaj svoj node (onion adresu, port a prípadne usera a heslo), potvrď pridanie

monero node 03

  1. Monerujo by sa malo k tvojmu nodu pripojiť a existujúca/nová peňaženka by sa po otvorení mala zosynchronizovať

monero node 04 05

Problémy a riešenia

  • synchronizácia sa mi raz zasekla, v tomto prípade treba stopnúť node, využiť možnosť Pop Blocks a naštartovať node. Skús zadať väčšie číslo, ak malé nepomôže (s desiatkami a stovkami mi to nefungovalo).
  • po čase sa synchronizácia spomalila a Pi aj SSD boli dosť teplé na dotyk, pomohol patch podľa https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=245931
  • stalo sa mi, že zadaná transakcia ostala visieť v lokálnom mempoole a nebola v mempoole externého blockchain explorera (napr. xmrchain.net). Asi to spôsobilo zadanie v momente, kedy node nebol plne zosynchronizovaný, takže si treba najprv overiť na externom exploreri, či node má rovnaký počet blockov. Takto zaseknutá transakcia by mala zlyhať po 24 hodinách a prostriedky byť opäť dostupné. Mne nakoniec prešla po vyše 5 hodinách, takže príčinou mohlo byť nespoľahlivé Tor peer spojenie, aby sa vyslala ďalej do siete. Odporúča sa stopnúť node, pridať nového seed peera a reštartovať node (bod 5 postupu).
avatar

Monika Jassova

Softvérový tester, zástanca súkromia. Zaujíma ma, ako veci (a ľudia) fungujú a rada sa učím. "To, že si paranoidný, ešte neznamená, že po tebe nejdú."

Máme v článku chybu alebo chceš niečo doplniť? Navrhni zmeny cez GitHub. Všetky články môžes odoberať aj pomocouRSS.