Changelog #8 - špeciál

, Michal Takac

Takto na pomedzí leta a jesene prichádzame s už nepravidelným, no za to tentokrát o čosi iným Changelogom čislo 8.

Počas víkendu 19.9.-20.9.2020 bol na pláne špeciálny program. Stretli sme sa totiž s Paľom a Katkou z Bratislavskej Paralelnej Polis u nás v Košiciach!

signal 2020 09 19 144404

Situácia ohľadom koronavírusu zamiešala karty v nejednej organizácii. Jedným z dôsledkov bol aj update Paralelnej Polis 2.0 na 3.0, vytvorením cloudového spoločenstva a presun do online sveta. Mali sme ale pocit, že pri určitých podmienkach sa vieme stretnúť aj osobne. Vybrali sme preto niekoľko miest vo vonkašom priestore a zorganizovali malú prehliadku Košíc.

signal 2020 09 19 151013

Brainstormingu sa najlepšie darí, keď človek kráča. Vyšlapali sme si to teda cez les až na Vyhliadkovú vežu. Nekonečné diskusie pri krásnych výhľadoch za krásneho počasia? To chceš!

V sobotu večer bola na pláne prednáška od Paľa, opäť pod holým nebom, v parku v bezprostrednej blízkosti budovy Finančnej správy, ktorej fasáda mala slúžiť ako podklad pre premietanú prezentáciu. Outdoorové premietanie sa nezaobišlo bez kontroly mestskými ochrancami zákona a tak sme sa rozhodli radšej využiť betónový plot okolo parku. Pre každého, kto sa zúčastnil, bolo pripravené občerstvenie v podobe bioproduktov z domácej produkcie.

signal 2020 09 19 210423

Mestská polícia sa zúčastnila Prvého krypto príjmania a násednej kryptoomše.

studiuo osvaldova nr 2020 2951 cropped

Paľova prezentácia pod názvom “Pozor, vizita!” nás preniesla históriou vzniku Paralelnej Polis, ukážkou voluntarizmu v praxi ako aj nástrahami budovania komunít. Svojím obsahom obsiahla viacero tém a smerovala k podstate tohto víkendového stretnutia - ako nemrhať energiou na zmenu sveta, ale aktivizovať sa budovaním systémov a svetov, ktoré chceme aby v budúcnosti existovali. Pri týchto šľachetných cieľoch ale netreba zabúdať na prístup k ľuďom prichádzajúcich do stretu s myšlienkami Paralelnej Polis z rôznych ciest životom. Každý sme jedinečná osobnosť a často prichádzame s nánosmi vlastných presvedčení, ktoré nedovoľujú pri prvom kontakte pochopiť dôležitosť existencie paralelných spoločností a paralelných riešení. No obvykle niekde vovnútri tleje oheň symbolizujúci snahu nájsť inú cestu, otvoriť sa inému pohľadu na vec a pochopiť, že vo väčšine prípadov je bojovať s veternými mlynmi strata času. Títo ľudia musia sami chcieť. Na zreteli musíme mať aj to, že nezdružujeme iba ľudí z IT brandže, sme otvorená komunita. Kryptoekonomika nám otvorila nové možnosti a tie by sme mali vedieť komunikovať ľudom so záujmom o Paralelnú Polis a paralelné riešenia postavené na týchto konceptoch, či sú to záhradníci, poľnohospodári, právnici, doktori, umelci alebo učitelia. Zároveň ale musí každý pochopiť, že v komunite Paralelnej Polis nenájdu investičné stratégie, ako zbohatnúť za týždeň a kúpiť si to vysnívané Lambo.

pozor vizita

Jednou z tém bol aj náš boj o fyzický priestor pre aktivity Polis v Košiciach. Kvôli Covid-19 sa naša komunita v tejto téme názorovo rozchádza. Viacero aktivít je možné preniesť do online sveta, no pri niektorých, ktoré zahŕňajú manuálnu prácu v skupine, hardvér alebo nevyhnutný kolaboratívny prístup, je výhodnejšie mať miesto na stretnutie. Dôležitú myšlienku k tejto problematike, s ktorou sa hádam všetci stotožňujeme, by som rád citoval priamo z prezentácie:

“Paralelná Polis nie je budova, ale myšlienka. Berme to ako záťažový test, či sa komunita pri absencii fyzických priestorov rozpadne alebo prežije…”

Súčasťou prezetácie boli aj videoodkazy od Juraja Bednára a Wildera, spoluzakladateľov Paralelnej Polis v Prahe a Bratislave, vďaka ktorým sme chytili dobrý vietor do plachiet. Uvedomili sme si, že to čo robíme a ako to robíme má zmysel a aj keď to ide pomaly, má význam pokračovať. Vytvárať nové cesty k slobode. Oslobodzovať tých, ktorí o to majú naozaj záujem.

Po open-air prednáške nasledovala nočná guerillová akcia. Nabití pozitívnou energiou od Juraja sme na rôznych miestach osadili svietiace tabule v tvare bublín, ktoré odkazujú na projekt vojdivon.sk, združujúci zoznam spriatelených projektov a organizácií.

signal 2020 09 19 214840 001

signal 2020 09 20 142051

Sobotňajší program sa pretiahol až do ďalšieho dňa, nesúc sa v znamení nekonečnej energie spontánnou účasťou na tajnej techno párty pod holým nebom. Opäť nechýbali ani miestny ochrancovia zákona, v ktorých sme si takto počas víkendu niekoľkokrát zosobnili interface so štátom.

Závarečnou diskusiou pri nedeľnom obede sme ukončili spoločný víkend. Sme radi, že toto stretnutie sa v čase neistoty ohľadne Covid-19 nakoniec podarilo zorganizovať.

Za jediný nedostatok považujem dočasnú nutnosť platby štátnym shitcoinom v prevádzkach, ktoré sme navštívili. Odnášame si ale cenné rady ako pristupovať k diskusii o príjmaní kryptomien s lokálnymi biznismi. Stotožňujeme sa s tým, ze nejde len pridanie alternatívneho typu platby. Je to odomknutie nového pohľadu na svet. Je to cesta von.

A nezabudnite! 2.-4. októbra sa uskutoční v poradí siedmy Hackers Congress Paralelní Polis, kombinovane online ale takisto fyzicky, v priestoroch Paralelní Polis v pražských Holešovicích. Tohtoročná téma je Digitálna totalita.

https://digital-totality.hcpp.cz/

Za fotky ďakujeme Peťovi Čintalanovi.

avatar

Michal Takac@michaltakac

Programátor a tvorivý človek so záujmom o budúcnosť, exponenciálne technológie, decentralizované autonómne organizácie (DAO), smart kontrakty, virtuálnu a rozšírenú realitu, 3D tlač, smart home a smart cities.

Máme v článku chybu alebo chceš niečo doplniť? Navrhni zmeny cez GitHub. Všetky články môžes odoberať aj pomocouRSS.