Stručný úvod do Bisq zmenárne

, Erik Svagrovsky

Ako krypto nadšenec som o Bisq ako decentralizovanej zmenárni počul už dávnejšie, no až posledné týždne ma priviedli k prečítaniu si základných dokumentov. Čím som sa o Bisq ako celom projekte viac dozvedal, tým viac ma to zaujímalo, a tak som sa rozhodol, že skúsim niečo preložiť a priniesť, podľa mňa hodnotné, informácie aj ľuďom, ktorým čítanie anglických textov robí ťažkosti.

Nasledujúci text je preklad používateľkého dokumentu A Brief Introduction to Bisq.

Čo je Bisq

Bisq je decentralizovaná bitcoinová burza/zmenáreň, ktorá sa dá najlepšie pochopiť v zmysle jej hlavných komponentov:

  1. Bisq je multiplatformová desktopová aplikácia, ktorá umožňuje komukoľvek kúpiť a predať bitcoin za národné meny alebo iné kryptomeny.
  2. Bisq je obchodný protokol, ktorý umožňuje jednotlivcom priamu výmenu cez internet a to bez využitia služieb dôveryhodnej tretej strany.
  3. Bisq je sieť (typu) peer to peer tvorená Bisq aplikáciami, ktoré vzájomne komunikujú, spájajú sa a spolupracujú implementovaním Bisq obchodného protokolu. Bisq sieť je plne peer-to-peer, nepotrebuje žiadne centrálne servery a tým pádom nemá zraniteľnosti z toho vyplývajúce.

Bisq nie je spoločnosť. Bisq je slobodný softvér vydaný pod GPLv3. Bisq je postavený jednotlivcami z celého sveta, ktorí sa rozhodli spolupracovať. A nakoniec Bisq je používaný jednotlivcami z celého sveta, ktorí sa rozhodli cez Bisq slobodne obchodovať.

Prečo Bisq existuje

Misia pre Bisq je poskytnúť bezpečný, privátny a cenzúre odolný spôsob výmeny bitcoinu za národné meny a iné kryptomeny cez internet.

Keď hovoríme bezpečný, myslíme tým bezpečnosť pre prostriedky užívateľov. Väčšina súčasných bitcoinových zmenární je centralizovaná, vyžadujúca držanie bitcoinov, minimálne na určitý čas, na serveroch zmenární. Pri tisícoch užívateľov to dokáže vytvoriť extrémne silný motív k hacknutiu daných serverov a odcudzeniu bitcoinov týchto užívateľov. K takýmto hackom dochádza neustále.

Keď hovoríme privátny, myslíme tým kontrolu užívateľov nad vlastnými informáciami. Dnes väčšina centralizovaných zmenární požaduje osobné informácie k zriadeniu účtu a vytvoreniu tak prepojenia medzi obchodnou aktivitou a príslušnou identitou. Takéto konanie vytvára pre užívateľa extrémne riziko, že jeho osobné údaje a finančné informácie budú odcudzené, vyzradené alebo akokoľvek použité proti jeho záujmom.

Keď hovoríme odolný voči cenzúre, myslíme tým možnosť užívateľov slobodne obchodovať medzi sebou bez zasahovania tretej strany. Súčasné centralizované zmenárne sú veľmi citlivé na takéto zasahovanie. Pre ich podstatu sú nútené pôsobiť v rámci jednej alebo druhej právnej jurisdikcie a riskovať, že budú pokutované alebo zrušené, ak nie sú v súlade so zákonmi a inými pravidlami danej jurisdikcie. To môže znamenať aj obmedzenia, komu je obchodovanie dovolené, s čím sa môže obchodovať a takmer stále to obsahuje požiadavky na zber osobných informácií popísaných vyššie.

Čo je potrebné, je zmenáreň, kde užívatelia majú kontrolu nad svojimi peniazmi, súkromie je predvolené a je zabezpečená sloboda prevodov. Bisq sme vytvorili so zreteľom na tieto potreby.

Ako je motto pre Bitcoin "buď si vlastnou bankou", motto pre Bisq je "buď si vlastnou zmenárňou."

Ako Bisq funguje

V stručnosti

Predstav si, že si chceš kúpiť bitcoin (BTC) výmenou za euro (EUR). V Bisq terminológii vystupuješ ako kupujúci BTC, hľadajúc predávajúceho BTC, ktorý akceptuje rovnakú cenu a platbu v EUR. Na vykonanie takéhoto obchodu v Bisq musíš prejsť sériou krokov podobných týmto:

  1. Stiahneš a nainštaluješ si aplikáciu Bisq na desktop alebo laptop
  2. Nastavíš v Bisq detaily pre spôsob platby
  3. Prelistuješ si zoznam existujúcich ponúk na predaj BTC za EUR
  4. Vyberieš si existujúcu ponuku a odsúhlasíš kúpu BTC od predávajúceho za tvoje EUR
  5. Pošleš EUR zo svojho bankového účtu na účet predávajúceho a v Bisq uvedieš, že si tak spravil
  6. Spolu s predávajúcim vyčkáte na vykonanie bankového prevodu
  7. Predávajúci v Bisq potvrdí zrealizovaný bankový prevod
  8. Od predávajúceho získavaš BTC a obchod je dokončený

Tieto kroky sa môžu líšiť v závislosti od toho či chceš kupovať alebo predávať bitcoin, či si ponuku vytvoril alebo prijal, aké platobné metódy máš k dispozícii a podobne. V každom prípade kroky spomenuté vyššie sú pre podobné obchody skôr odlišné od krokov na centralizovaných zmenárňach.

Čím sa obchodovanie na Bisq odlišuje

Okrem zjavného rozdielu v tom, že Bisq je desktopová aplikácia a nie webová aplikácia v prehliadači, prvým rozdielom, ktorý si skúsený obchodník všimne je absencia automatického párovania ponúk v Bisq zmenárni. Užívatelia si skôr manuálne hľadajú a vyberajú ponuky, ktoré vyhovujú ich kritériám. Takýto prístup umožňuje ozajstné peer-to-peer obchodovanie a zabezpečuje, že užívatelia majú plnú kontrolu nad tým, s kým obchod uzavrú.

Bisq je medzi decentralizovanými bitcoin zmenárňami jedinečný tiež v spôsobe akým koordinuje "out-of-band fiat" platby. Bisq nemá integrovaný bankový ani iný platobný systém pre národné meny. Bisq obchodný protokol skôr organizuje proces spolupráce medzi predávajúcim a kupujúcim za účelom fiat platby mimo Bisq aplikácie ako bolo prezentované v krokoch 5-7 vyššie.

Tieto a ďalšie rozdiely majú pre Bisq užívateľov za následok istý kompromis. A tým je, že uzatvorenie obchodu trvá dlhšie, no samotný obchod je oveľa bezpečnejší, privátny a odolný voči cenzúre.

Ako Bisq uchováva prostriedky v bezpečí

  • Bisq je kompletne "non-custodial" - užívatelia majú celý čas kontrolu nad svojimi fiat alebo kryptomenovými prostriedkami
  • Obchody zahrnujú kauciu od kupujúceho a predávajúceho za účelom predchádzania podvodov
  • Prostriedky na obchodovanie a kaucie sú uzamknuté v "2-of-3 multisig escrow"
  • Spory sú riešené cez ľudský decentralizovaný arbitrážny systém

Ako Bisq uchováva dáta privátne

  • V Bisq nepotrebujete žiadnu registráciu, ani centralizované overovanie totožnosti
  • Každá Bisq aplikácia je služba skrytá za Tor
  • Bisq nemá centrálne servery alebo databázu na záznam údajov
  • Dáta sú šifrované spôsobom, ktorý dovoľuje čítať údaje o obchode iba zúčastneným stranám

Ako je Bisq odolný voči cenzúre

  • Bisq sieť je plne distribuovaná P2P sieť, a tak je ju veľmi ťažko vypnúť
  • Bisq sieť je postavená nad Torom, a tým zdedila aj jeho odolnosť voči cenzúre
  • Bisq je kód, nie spoločnosť; nie je zapísaný do registra a nemôže byť zrušený
avatar

Erik Svagrovsky

Máme v článku chybu alebo chceš niečo doplniť? Navrhni zmeny cez GitHub. Všetky články môžes odoberať aj pomocouRSS.