Zmaž účty

, Roman Vesely

V predošlých častiach série sme sa, okrem iného, pozreli na tvoje aktuálne účty, skontrolovali doplnky do prehliadača a oprávnenia aplikácií, a aktualizovali starý software. V tomto momente už pravdepodobne máš celkom dobrý prehľad o všetkých službách, ktoré si niekedy využil.

Najjednoduchšia možnosť ako sa uistiť, že nejaký produkt nezasahuje do tvojho súkromia, je obmedzenie používania alebo jeho úplné vypnutie. Väčšina z nás je prihlásená do viac služieb než reálne využíva. Zmenšením priestoru, cez ktorý môže útok prebiehať, znižujeme riziko prelomenia bezpečnosti. Je to podobné ako zamedzenie prístupu zo zariadení, ktoré sa už viac nepoužívajú.

Úloha

Prejdi si zoznam všetkých služieb alebo produktov, ktoré o tebe môžu uchovávať nejaké dáta a zváž vymazanie niektorých tvojich účtov.

Na stránke Just Delete Me (Proste ma zmaž) sa nachádza veľký zoznam služieb s priamymi odkazmi na miesta, kde sa dá tá-ktorá služba zmazať.

Poznámka k sociálnym sieťam

Sociálne siete sú pravdepodobne najviac kontroverzné služby, ktoré využívaš. Môžu o tebe zaznamenávať množstvo informácií, ktoré im nevedome poskytuješ - tvoja poloha, spôsob správania, preferencie pri reklame a podobne. Pravdepodobne dáta o tebe zdieľajú s ďalšou stranou - napríklad so zadávateľmi reklamy.

V prípade, že sa rozhodneš zmazať účty zo sociálnych sietí, no zároveň nechceš prísť o svoje dáta vedz, že viacero služieb umožňuje export a uloženie tvojich dát na pevný disk. Návody nájdeš na nasledujúcich odkazoch:

Zároveň sa uisti, že svoje konto naozaj mažeš a nie len dočasne vypínaš (poprípade mažeš len uloženú záložku alebo aplikáciu v mobile). Tu sa nachádza napríklad návod ako vymazať Facebook účet.

avatar

Roman Vesely@rmnvsl

Software developer, fanúšik open-source. Teším sa z pohybu, objavovania nových súvislostí a science fiction.

Máme v článku chybu alebo chceš niečo doplniť? Navrhni zmeny cez GitHub. Všetky články môžes odoberať aj pomocouRSS.