Odstráň oprávnenia zo starých zariadení

, Roman Vesely

Naposledy sme skontrolovali služby, ktoré majú stále prístup na naše účty. Teraz sa pozrieme na staré, nepoužívané zariadenia.

Jeden z prvých krokov, ktorý nasleduje po zaobstaraní nového mobilu (poprípade tabletu alebo iného zariadenia), je spojazdnenie e-mailu, synchronizácia peňaženiek, či pripojenie sa na sociálne siete. Služby, ktoré si takto pridáme, často uložia telefón na zoznam takzvaných dôveryhodných zariadení (v angličtine - trusted devices), čo je pohodlné pokiaľ dané zariadenie vlastníme. Avšak keď dané zariadenie stratíme, predáme alebo jednoducho vymeníme, málokedy ho z týchto zoznamov odstránime.

Určite nechceš, aby niekto napríklad nakupoval v tvojom mene v prípade, že sa dostane k niektorému zariadeniu, ktoré už nepoužívaš. Preto je dôležité toto zariadenie z používaných služieb odstrániť hneď ako ho vyradíš z prevádzky.

Úloha

Prihlás sa do služieb, ktoré používaš a odstráň všetky zariadenia, ktoré už viac nevlastníš, alebo nepoužívaš. V zozname zariadení sa často nachádza aj dátum posledného použitia/prístupu, a tak vieš ľahko zistiť kedy a či bolo dané zariadenie použité na prístup do konta tej-ktorej služby.

Nižšie sa nachádza zoznam odkazov vedúcich na podstránky spojených s bezpečnosťou niektorých populárnych služieb. Pokús sa ale preveriť všetky účty, s ktorými mohli byť tvoje staré zariadenia prepojené, aj keď sa v zozname nevyskytujú.

avatar

Roman Vesely@rmnvsl

Software developer, fanúšik open-source. Teším sa z pohybu, objavovania nových súvislostí a science fiction.

Máme v článku chybu alebo chceš niečo doplniť? Navrhni zmeny cez GitHub. Všetky články môžes odoberať aj pomocouRSS.